perjantai 5. helmikuuta 2010

Uusi Suomi: Ministeriö ehdottaa Suomeen salaista turvakotia

Uusi Suomi/STT: Ministeriö ehdottaa Suomeen salaista turvakotia 5.2.2010

Vakavimman lähisuhde- ja perheväkivallan uhrit halutaan Suomessa nykyistä parempaan turvaan. Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa perustettavaksi salaista turvakotia, joka takaisi uhrin turvallisuuden silloin kun uhri saa tappouhkauksia tai on jo välittömässä hengenvaarassa.

Nykyisellään Suomessa on runsaat 20 turvakotia. Niiden avo- ja puhelinpalveluita voi käyttää nimettömästi, mutta turvakodissa ei voi asua anonyymisti. Turvakodissa asuvan tai hänen lapsensa turvallisuus voi näin vaarantua, koska väkivaltaakin käyttävällä huoltajalla on oikeus tietää lapsensa olinpaikasta. Lisäksi hänellä on tapaamisoikeus.

Salainen turvakoti olisi ministeriön mukaan tarpeen erityisesti heille, jotka kärsivät niin sanotusta kunniaväkivallasta, pakkoavioliitoista ja ihmiskaupasta. Salainen turvakoti toimisi samassa osoitteessa vain jonkin aikaa, minkä jälkeen se muuttaisi.

Nykyisellään Suomen turvakodeissa asuu vuodessa yli 1 000 naista, 1 500 lasta ja muutamia kymmeniä miehiä. Viime kuun lopulla julkaistun barometrin mukaan yli puolta lähisuhdeväkivaltaa kokeneista on uhattu hengen lähdöllä.