tiistai 2. helmikuuta 2010

YLE: KKO:n viisumipäätös puidaan perin pohjin

YLE Uutiset: KKO:n viisumipäätös puidaan perin pohjin 2.2.2010

Rajavartiolaitoksen esikunta on ryhtynyt selvittämään, pitäisikö lakia muuttaa, jotta maahantuloa väärin viisumitiedoin järjestelevät saataisiin rikosoikeudelliseen vastuuseen. Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksen mukaan maahantulo on laillista väärillä viisumitiedoilla, joten avustaminenkaan ei ole rangaistavaa.

Rajavartiolaitos pitää nykytilannetta ongelmallisena. Ihmisiä Suomeen väärillä viisumitiedoilla järjesteleviä ei saada rikosoikeudelliseen vastuuseen, vaikka usein he hyötyvät toiminnastaan taloudellisesti.

Vaikka väärin tiedoin hankittu viisumi ei tee Suomeen saapumisesta laitonta, kiinnijääneiltä voidaan evätä pääsy maahan rajalla. Mikäli he ovat jo Suomessa vilpin tullessa ilmi, heidät voidaan käännyttää maasta.

Joissakin tapauksissa myös järjestelyissä auttanut voidaan käännyttää Suomesta. Rajavartiolaitoksen esikunta selvittää nyt edellytyksiä lakimuutosesityksen tekemiseen, jotta järjestelijät saataisiin myös rikosoikeuden eteen.

- Korkein oikeus tulkitsi lakia kuten pitääkin, sillä Suomessa oli jakautunut oikeuskäytäntö. Tilanne on nyt siltä osin selvä, joten pohdimme, pitäisikö vilpillä hankittu viisumi sisällyttää laittoman maahantulon järjestämisen tunnusmerkistöön, sanoo hallitusneuvos Marko Viitanen Rajavaltiolaitoksen esikunnasta.

Neuvottelupöydässä lakimuutoksen tarpeellisuutta arvioivat ainakin rajavartiolaitoksen, sisäministeriön, poliisin sekä oikeusministeriön edustajat. Tunnustelut ovat vasta alussa, ja näkemyksiä on tarkoitus kartoittaa laajemmaltakin joukolta. Kriminalisoinnin lisäksi harkinnassa ovat myös pehmeämmät keinot sekä hallinnolliset toimenpiteet.

Viitanen pitää mahdollisena, että neuvotteluiden päätteeksi sisäministeriö, jonka osana rajavartiolaitoksen esikunta toimii, tekee oikeusministeriölle virallisen ehdotuksen lain muuttamiseksi.
_____________________________________

YLE Kymenlaakso: Kouvolan kiinalaisia karkotetaan maasta

Rajavartiolaitos aikoo karkottaa maasta kaksi törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä epäiltyä kiinalaista. Maasta poistamista valmistellaan parhaillaan.

Karkotettavat kiinalaiset kuuluvat viiden tutkintavangin joukkoon, jotka rajavartiolaitos vapautti maanantaina. Heidän epäillään oleskelleen Suomessa väärin perustein saaduilla oleskeluluvilla, mutta vangittuna pitämiselle ei ole enää laillisia perusteita.

Rajavartiolaitos epäilee edelleen, että yrityksiä perustamalla ja perusteettomilla hakemuksilla järjestettiin kiinalaisia Suomeen ja muualle Schengen-alueelle. Tästä otettiin 5 000 - 18 000 euron palvelumaksu. Tutkinnan aikana ilmenneiden rikosepäilyjen tutkinta jatkuu.

Tutkittavina rikosnimikkeinä ovat väärän todistuksen antaminen viranomaismenettelyssä, väärennys ja rekisterimerkintärikos.