maanantai 1. helmikuuta 2010

YLE: Suomeen tulee lääkäreitä myös Latviasta

YLE Uutiset: Suomeen tulee lääkäreitä myös Latviasta 1.2.2010

Suomessa työskentelevien ulkomaalaisten lääkäreitten määrä on viime vuosina kasvanut. Viime vuonna töihin Suomeen tuli lääkäreitä lähinnä Virosta ja Venäjältä, ja ensimmäiset lääkärit ovat tulleet Suomeen töihin myös Latviasta.

Latvian pääkaupungissa Riiassa suomalais-virolaisen terveydenhuollon henkilöstöpalveluyrityksen Puumedi OÜ:n suomen kielen kursseille osallistuu 25 latvialaislääkäriä. Suomen kielen opettaja Elise Nyyssönen kertoo, että kielikursseille on tulijoita enemmän kuin on paikkoja.

- Meidän firman kautta on Suomeen lähtenyt töihin neljä lääkäriä, sanoo Nyyssönen.

Suomen kieltä opiskelevat lääkärit ovat hyvin motivoituneita. Valentina Koblenca aikoo töihin Suomeen, sillä hän haluaa turvallisen työpaikan ja inhimillisen eläkkeen.

- Kun useampi lääkäri tapaa, ykköspuheenaiheena on ulkomaille muutto, hän sanoo.

Moni Koblencan kollega onkin jo lähtenyt paremmille palkoille ulkomaille. Peteris Apinis Latvian lääkäriseurasta luonnehtii tilannetta murheelliseksi.

- Seuralta anoi viime vuonna todistusta ulkomailla työskentelyä varten noin 250 lääkäriä. Määrä on kolminkertainkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Suurin osa lähtee Saksaan ja entisen Itä-Saksan alueille, Englantiin. Mutta myös Pohjois-Norjaan ja Pohjois-Ruotsiin on viime aikoina hyvin aktiivisesti värvätty Latviasta lääkäreitä, sanoo Latvian Lääkäriseuran puheenjohtaja Apinis.

Latviassa suljetaan sairaaloita

Riian keskustassa Ensimmäinen sairaala lopetti toimintansa jokin aika sitten ja Latvian vanhimman sairaalan alasajo on menossa. Ensimmäisestä sairaalasta jäi työttömäksi neljäsataa henkilöä. Osa on saanut töitä Latviasta ja osa hakee töitä ulkomailta.

Kaiken kaikkiaan terveydenhuoltoalalla Latviassa on työttömänä noin 2 000 työntekijää.

Töissä olevien lääkäreitten ansioita on pienennetty tuntuvasti ja lääkäreiltä on kielletty valtion sairaaloissa ylimääräinen työ kokonaan. Terveydenhoidon taso on laskenut tuntuvasti, eikä sairaaloissa hoideta tällä hetkellä kuin akuutteja potilaita ja vaikeita kroonikoita. Kaupungilla puhutaan, että sairaaloissa hoidetaan vain ambulanssin tuomat potilaat.

Surullinen talvi Latviassa

Latvian työttömät lämmittelevät nuotion loisteessa telttaleirissään aivan maan pääministerin työhuoneen ikkunan alla Riian keskustassa. Kahden kadun välisellä kaistaleella on vajaat kymmenen telttaa, joissa jopa yövytään.

Nuotiopuut työttömille tuo aina eräs maanviljelijä. ja usein hän tuo mielenosoittajille myös maitoa. Tuli palaa katoksen nuotiossa yötä päivää ja paikalla on aina joku, pakkasellakin. Telttamielenosoitusta aiotaan jatkaa ainakin kevääseen asti.

Latvian työttömyys on EU-alueen pahin. Työttömyysprosentti hipoo pian kahtakymmentä ja työttömiä Latviassa on jo liki 190 000 eli melkein saman verran kuin yli kaksi kertaa suuremmassa Suomessa. Eikä tilanteeseen ole odotettavissa parannusta.