tiistai 2. helmikuuta 2010

Vihreä Lanka: Turvapaikanhakijat halutaan lumitöihin

Vihreä Lanka: Turvapaikanhakijat halutaan lumitöihin 2.2.2010

YLE Helsinki: Turvapaikanhakijat lumitöihin Helsingissä 3.2.2010

Turun Sanomat/pääkirjoitus: Helsinki nietoksissa 4.2.2010

Helsingin Punavuoren vastaanottokeskuksen asukkaille toimintaa järjestävä Refugee Hospitality Club etsii lumilapioita turvapaikanhakijoille, jotta nämä pääsisivät putsaamaan kaupungin katuja.

”Siellä on paljon ihmisiä, joilla ei ole mitään tekemistä. Kamerunilainen Milton on ottanut osaa meidän kokouksiimme ja olemme etsineet erilaisia tapoja, joilla asukkaat voisivat osallistua alueen elämään”, sanoo tempausta järjestävä Pauliina Seppälä.

Haasteena on ollut lapioden saaminen, sillä esimerkiksi kaupungin rakennusvirastosta ei ole löytynyt lainalapioita. Lapioita, lumikolia ja talvivaatteita onkin etsitty muun muassa Facebookissa kiertävällä ilmoituksella.

Toinen ratkaisematon ongelma on lumen kuljettaminen pois. Seppälä kuitenkin uskoo, että turvapaikanhakijoiden lumitalkoot toteutuvat.

”Parasta olisi, jos punavuorelaiset tulisivat mukaan ja lumityöt tehtäisiin yhdessä”, Seppälä sanoo.

___________________________________________________

Kansan Uutiset: Turvapaikanhakijat tarjoutuvat lumitöihin Helsingissä

Turvapaikanhakijat haluavat auttaa lumitöissä. Tarvitaan lumilapioita ja -kolia sekä talvivaatteita. Tällainen pyyntö kiiri Facebookissa tiistaina.

Viesti oli lähtöisin Helsingissä toimivalta Refugee Hospitality Club Punavuori & Kallio -ryhmältä ja sen perustajalta, punavuorelaiselta Pauliina Seppälältä.

Lapiot kaupungilta, vaatteet kaupunkilaisilta

Helsingin kaupungin rakennusvirastosta luvattiinkin lapiot, kolat ja turvaliivit jo samana päivänä ryhmälle, joka auttaa Punavuoren vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoita. Kaupunkilaiset toivat lämpimiä vaatteita.

Idea tuli Punavuoressa sijaitsevan vastaanottokeskuksen sisältä kamerunilaiselta turvapaikanhakijalta.

– Hän on kysellyt, mitä turvapaikanhakijat voisivat tehdä, kun keskuksessa ei ole mitään tekemistä ja ihmiset stressaantuvat odottelusta. Punavuoriseurasta esitettiin, että lumitöitä, ja kun katsoin aamulla ikkunasta, tuumin, että se olisi hyvä homma, Seppälä sanoi, mutta toppuuttelee innostumasta liikaa:

– Vasta torstaina kello 14 nähdään, miten tempaus onnistuu. Toivon, että paikalla on ainakin muutamia turvapaikanhakijoita. Yhteyshenkilömme mukaan halukkaita löytyy.

Torstaina nähdään, onnistuuko tempaus

Ennen torstaita tempauksen organisoijat tapaavat vastaanottokeskuksen henkilökuntaa. Sen apua tarvitaan, jotta sana lumitöistä saadaan turvapaikanhakijoille.

– Siellä ei voi vain mennä huutelemaan, että kuka lähtee lumitöihin. Siellä on ihmisiä, jotka tuntevat olonsa turvattomaksi tai joilla voi olla mielenterveysongelmia. Siellä puhutaan monia eri kieliä, Seppälä kuvaa.

Hän perusti Refugee Hospitality Club Punavuori & Kallio -Facebook-ryhmän viime syksynä pehmentämään turvapaikanhakijoiden ja Punavuoren asukkaiden kohtaamista. Kun aikanaan tuli tieto, että Martta-hotelli muutetaan vastaanottokeskukseksi, kaikki punavuorelaiset eivät suhtautuneet siihen hyvillä mielin.

– Ajatus oli, että vältetään viholliskyräilyä ja tehdään yhdessä jotain, Seppälä sanoo.

– On taustalla sekin, että millaisessa maailmassa kukin haluaa elää, että ihmiset tuntisivat yhteenkuuluvuutta ja kokisivat voivansa osallistua maailman tekemiseen.

Idea siirtyi Facebookista käytäntöön

Nyt Facebook-ryhmä on levinnyt Facebookista Punavuoren kaduille ja kokousten lisäksi järjestänyt pieniä tapahtumia.

– Ryhmässä on noin 600 jäsentä, joista suurin osa tietenkin passiivisia kannattajia, mutta aika paljon on niitäkin, jotka ovat alkaneet konkreettisesti toimia, Seppälä kertoo.

On viety vaatteita vastaanottokeskukseen, hankittu jalkapalloja asukkaiden käyttöön ja askarreltu lasten kanssa. Tekeillä on esite keskuksen asukkaille ja projekti British Councilin kanssa. Haaveissa siintää media, jota asukkaat voisivat itse toimittaa, ja markkinat, joilla he voisivat myydä käsitöitään.
_______________________________________________

YLE: Turvapaikanhakijat lumitöihin Helsingissä

Turvapaikanhakijat tarttuvat lumilapioiden varteen Helsingin Punavuoressa torstaina. Vapaaehtoisverkosto Refugee Hospitality Club järjestää vastaanottokeskuksen väelle ja paikallisille asukkaille lumenluontitalkoot.

Turvapaikanhakijoiden ja punavuorelaisten yhteistyötä edistävä verkosto perustettiin viime syksynä, kun kaupunki avasi Uudenmaankadun vastaanottokeskuksen. Verkoston Facebook-ryhmä kerää punavuorelaisia toivottamaan tulokkaat tervetulleeksi alueelle.

Verkosto huomauttaa, että turvapaikanhakijoilla ei ole kontakteja paikallisiin eikä juurikaan tekemistä.

Lumilapioita on pyydetty lainaksi Helsingin rakennusvirastoa ja Facebookia myöten, kertoo ryhmän perustaja, punavuorelainen Pauliina Seppälä.

– Kysyin asukasyhdistyksessäni Punavuoriseurassa, että miten me voisimme toimia yhdessä turvapaikanhakijoiden kanssa. Joku siellä mainitsi, että nyt ainakin riittää lunta kolattavaksi.

Ideaa lähti viemään eteenpäin Seppälä ja kamerunilainen turvapaikanhakija.

Uudenmaankadun vastaanottokeskus noin 150 turvapaikanhakijalle avattiin marraskuussa.
___________________________________________________

Uusi Suomi: Turvapaikanhakijat lumitöihin? Kaupunki lupasi jo kolat

Helsingin Punavuoren vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoille tarjotaan lumitöitä, kertoo Kansan Uutiset. Helsingin kaupungin rakennusvirasto on luvannut jo kolat, lapiot ja turvaliivitkin käyttöön.

Idea lähti liikkeelle, kun eräs kamerunilainen alkoi kysellä, mitä turvapaikanhakijat voisivat tehdä turhauttavan odottelun sijaan. Punavuoriseurasta ehdotettiin lumitöitä. Tarjoukseen tarttui Refugee Hospitality Club Punavuori & Kallio -ryhmän perustaja Pauliina Seppälä, joka ryhtyi puuhaamaan turvapaikanhakijoille talvivarusteita ja lumikolia.

Kaupunki on luvannut jo kolat sekä lapiot käyttöön ja asukkaat ovat tuoneet talvivaatteita.

- Vasta torstaina kello 14 nähdään, miten tempaus onnistuu. Toivon, että paikalla on ainakin muutamia turvapaikanhakijoita. Yhteyshenkilömme mukaan halukkaita löytyy, Seppälä sanoo Kansan Uutisille.
_______________________________________________________

Helsingin Sanomat: Armeijan apua harkitaan Helsingin lumien lapiointiin

Helsingin kaupungin rakennusvirastossa harkitaan varusmiesten pyytämistä apuun selvittämään lähes ennätysmäistä lumikuormaa kaupungin kaduilla ja yleisillä alueilla.

Rakennusviraston katu- ja puisto-osaston päällikkö Raimo Saarinen kertoi, ettei päätöstä armeijan apuun turvautumisesta ole kuitenkaan vielä tehty.

"Olemme keskustelleet virastossa ja lautakunnassa mahdollisesta armeijan avusta lumen poistossa", Saarinen sanoi.

Ongelmana varusmiesavun pyytämisessä on Saarisen mukaan se, että lumikasojen poistamiseen Helsingin kaduilta tarvittaisiin nyt enemmän traktoreita ja kuorma-autoja, ei satojakaan lapiomiehiä.

Helsingin katuja on auraamassa ja lunta poistamassa jo noin 400 ajoneuvoa miehistöineen.

Kalustosta on noin puolet kaupungin omaa ja toinen puoli toimii sopimuspohjalla. Lisäksi lunta poistavat myös yksityiset kiinteistöt.

"Varusmiehiä käytettiin tulvasuojien rakentamiseen satama-alueilla vuonna 2005, joten meillä on kokemusta lähivuosilta armeijan avusta poikkeustilanteessa", Saarinen kertoo.

Kaartin Jääkärirykmentin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Heikki Saarento ei torju suoralta kädeltä ajatusta varusmiesten käyttämisestä Helsingin katujen ja yleisten alueiden puhdistamiseen lumesta.

"Miehiä meiltä kyllä löytyy, mutta mistä saataisiin virka-apuun lähteville varusmiehille esimerkiksi riittävä määrä lapioita? Kuorma-autoja meillä on riittävästi, mutta sopisivatko ne lumen kuljettamiseen pois keskustasta?", Saarento pohtii.

Marssijärjestys "lumisodassa" menisi niin, että Helsingin pitäisi esittää pyyntö Etelä-Suomen sotilasläänille. Sieltä pyyntö ohjattaisiin sopivalle joukko-osastolle pääkaupunkiseudulla.

Myös pääesikunnan tilannekeskus valvoo virka-avun antamista siviiliviranomaisille.

_____________________________________________________

Turun Sanomat/pääkirjoitus: Helsinki nietoksissa

Poikkeuksellisen normaaliluminen talvi on tehnyt Helsingille tepposet. Pääkaupunki uhkaa tukehtua kinoksiin, liikenne sätkii kaaoksen kourissa ja jopa turvapaikanhakijat ovat joutuneet tarttumaan lapion varteen. Kantapään kautta on huomattu, kuinka huonosti modernissa kaupunkirakenteessa on varauduttu kunnon myräkän seuraamuksiin. Autojen ja joukkoliikenteen valtaamilla kaduilla ei riitä tilaa edes aurauskalustolle saati lumen läjitykselle.