torstai 4. helmikuuta 2010

Verkkouutiset: Kansanedustaja haluaa lopun valehtelemalla Suomeen pääsylle

Verkkouutiset: Kansanedustaja haluaa lopun valehtelemalla Suomeen pääsylle 4.2.2010

Kansanedustaja Juha Hakola (kok.) on tehnyt eduskunnalle kysymyksen lainsäädännön aukosta, jonka myötä Suomeen pääsee, vaikka maahantuloviisumi on saatu vääriä tietoja antamalla.

Korkein oikeus (KKO) antoi maanantaina päätöksen laittoman maahantulon järjestämisestä.

Päätöksen mukaan "viisumin saaneen ulkomaalaisen tuominen Suomeen ei täyttänyt... laittoman maahantulon järjestämisen tunnusmerkistöä, vaikka viisumia haettaessa oli annettu vääriä tietoja matkan tarkoituksesta".

Ulkomaalaisen väärilläkin tiedoilla saama viisumi on KKO:n mukaan maahantuloon oikeuttava asiakirja. Viisumin haltijan auttaminen viisumin saannissa väärillä tiedoilla ei ole laittoman maahantulon järjestämistä.

- Päätös lisää takuuvarmasti tällä tavalla tapahtuvaa laitonta maahanmuuton järjestelyä, kansanedustaja Juha Hakola sanoo.

Ylikomisariona toimineen Hakolan mielestä lakia pitää porsanreiän tukkimiseksi muuttaa välittömästi ja saattaa muutos saman tien voimaan.

- Yhä useammin esitutkinta- ja oikeusviranomaisille tulee tapauksia, joissa rikollis- tai muut ryhmät tuovat tällä tavoin ansiotarkoituksessa EU:n alueelle laittomia maahanmuuttajia. Annetaan erehdyttämistarkoituksessa vääriä, valheellisia ja tekaistuja perusteita matkustustarpeesta, Hakola harmittelee.

Kansanedustajan mukaan Suomeen on tultu valheellisesti mm. urheilukilpailuista, liikeneuvotteluista ja opiskelemaan pyrkimisestä puhumalla.

Hakola harmittelee myös, että syyttäjät voivat nyt joutua palauttamaan jutuissa takavarikoitua omaisuutta.

Juha Hakolan mukaan eduskunnalta jäi aikanaan rikoslakiin porsaanreikä. Maahantuloasiakirjan määritelmää ei tarkennettu tarpeeksi, kun laittoman maahantulon järjestämisestä tehtiin rangaistavaa.

Korkeimman oikeuden päätöksen myötä vapautettiin Kouvolan China Centerin rikostutkinnan yhteydessä vangitut viisi kiinalaista. Heitä oli epäilty laittoman maahantulon järjestämisestä ja oleskelulupien vääristä tiedoista.

KKO:n päätöksen sanamuodon mukaan "ulkomaalaisella on katsottava olevan rikoslain 17 luvun 8 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettu maahantuloon vaadittava viisumi, jos hänellä on voimassa oleva vaaditun lajinen viisumi, vaikka sitä haettaessa olisi annettu vääriä tietoja matkan tarkoituksesta. Tällaisella viisumilla maahantulo ei ole maahantuloa koskevien lainsäännösten vastaista ja laitonta, eikä maahantulossa avustaminen siten ole myöskään sellaisenaan rangaistavaa".

KKO:n kanta perustui venäläisen naisen Suomeen tuomiin kolmeen alle 18-vuotiaaseen lapseen.

Heille oli hankittu viisumit, joiden mukaan he olivat menossa Saariselälle hiihtoleirille, mutta rajatarkastus pysäytti heidät Helsingissä matkalla Norjaan ja Saksaan.

Rajavartiolaitos oli pitänyt tapausta laittoman maahantulon järjestämisenä.